Peckham Springs & Public Washrooms

Location: Southwark, London
Type: Multifunctional, Cultural, Bar
Client: Peckham Springs
Collaborators: CNC Router Cutting, Flux Metal, Sassoon Gallery
Duration: 2017-2018
Status: Completed

Peckham Springs approached Okra in late 2017 with an ambition to transform their evening, weekend summer venue into a multifunctional, polyvalent space, to be open all year.

Read More

Working closely with Peckham Springs, we devised a strategy to open up the Yard as a flexible use space and give each of four railway arches a clear identity and function. Shipping containers bookend the yard, operating as bar and food hatches and helping to shape a large communal eating and drinking space between. The Yard is now used during the day as a social space for public screenings, events and for record, botanical and craft markets.

As seating became more central to the Yard, the existing Bar Arch gained a more dedicated dance floor. The gallery, which had previously shared an arch with toilets, was enlarged to increase light, space and reinforce its functional autonomy. A third arch was conceived as functionally flexible and acoustically treated and is used as a community meeting space, as a skills classroom and for cinema, poetry and comedy clubs.

Okra worked in detail on the fourth arch to create a new public washroom at a low budget, made from a mixture of prefabrication and in situ construction, responding to the necessities to increase user comfort and improve operations.

As the only necessarily interrupted arch space, a linear cloister of demountable, arched cubicles were CNC manufactured and inserted into the space, providing the opportunity for the owners to relocate them in the future. An established Springs motif of the dado was reintroduced in the arches and colour matched to a new resin floor.

A large adapted agricultural trough provides a large central and communal washbasin, positioned under a bespoke, hanging copper pipe and tap structure made locally. Mirrors are integrated into the frame to create an optical illusion with the arches and plants grow above and improve air quality